Mandehof  7
8391BG  Noordwolde

.
De vestigingsplaats van het museum, Noordwolde, staat bekend als het vlechtdorp van Nederland. Generaties lang zijn hier manden, wiegen, stoelen en andere producten gevlochten. Bijna de hele dorpsbevolking is betrokken bij deze vorm van nijverheid.
.
Op initiatief van een aantal dorpsnotabelen wordt in 1908, in navolging van vergelijkbare scholen in het buitenland, met steun van het rijk de allereerste vakschool van Nederland opgericht; de Rijksrietvlechtschool. Deze vakschool, waar kunst en ambacht op een indrukwekkende wijze geïntegreerd werden, functioneert tot 1968.
.

Het Nationaal Vlechtmuseum toont vlechten in vele verschijningsvormen zoals meubilair, gebruiksvoorwerpen, kunstnijverheid, design, kleding, verpakkingen, architectuur, sieraden en mandwerk. Binnen dit brede gebied wordt niet alleen traditioneel vlechtwerk tentoonsteld maar in de wisselsxposities is ook veel aandacht voor hedendaagse toepassingen
.

Geschiedenis Noordwolde
Ook de zaal die de geschiedenis van Noordwolde belicht, is bijzonder.
Bezoekers komen binnen via de brug die vroeger over de Noordwoldervaart lag.De mannen die in het centrum van het dorp, vlakbij de brug, de laatste nieuwtjes uitwisselden, werden broggewippers genoemd. In de zaal komen o.a. de ontstaansgeschiedenis van het vlechten in Noordwolde, de Rietvlechtschool, de fabrieken en het vervoer van meubelen aan bod. Het vervoer en het venten van de waren gebeurde o.a. met paard en wagen, per fiets, lopend of met vrachtauto's.
.


Exposities
.
Er worden in het museum per seizoen wisselende exposities uit binnen- en buitenland gehouden. De onderwerpen lopen uiteen van moderne kunst tot kunstnijverheid. Ook zijn er geregeld vlechtdemonstraties en worden er cursussen gegeven.
.

.

 .
NAAR BOVEN

.

http://twitter.com/#!/natvlechtmuseum


. Het Vlechtcafé
Vanaf september gaan we weer verder met het Vlechtcafé.
ZIN IN VLECHTEN, of gewoon op zoek naar een leuke doe-middag?
Kom dan naar het VLECHTMUSEUM!
Iedereen is welkom. Ervaring met vlechten is niet noodzakelijk. Tijdens deze middagen kun je het vlechten ervaren en de andere iets gevorderde deelnemers en onze vrijwilligers helpen je op weg.
Ons motto is: NIET ALLEEN, MAAR SAMEN.
.


workshop


Elkaar op weg helpen, ervaringen delen en iets nieuws ontdekken.
Schuif gezellig aan. De koffie, thee en koekjes staan voor u klaar.
Kosten €7,50 incl. koffie/thee en materiaal.

.

.

NATIONAAL VLECHTMUSEUM
Mandehof 7
8391 BG Noordwolde (Frl)

.
Tel:0561-431885
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.vlechtmuseum.nl/
 
NAAR BOVEN