Eise Eisingastraat 3
8801 KE Franeker

.
Aan het plafond van de woonkamer van een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga.
.


Tot op de dag van vandaag toont het Planetarium de actuele stand van de planeten. De planeten van het Planetarium bewegen namelijk in dezelfde tijd rond de zon als de echte planeten: Mercurius doet 88 dagen over een omloop, de aarde een jaar en Saturnus meer dan 29 jaar.
.
Het uurwerk wordt in beweging gebracht door een indrukwekkend raderwerk van houten hoepels en schijven, met tienduizend handgesmede spijkers als tanden. Een slingerklok en negen gewichten drijven dit geheel aan.
.
Maar het Eise Eisinga Planetarium is méér dan een planetarium. Het is tevens een museum dat een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten herbergt.  Behalve voor geschiedenis is er ook aandacht voor het heden en de toekomst. Ruimtevaart en ruimteonderzoek zijn volop vertegenwoordigd
.

.
.
.

In ‘De Tuinkamer’ bevindt zich ook het Planetariumcafé, waar iedereen terecht kan voor een lunch of gewoon voor een kopje koffie of thee.
.
. Openingstijden font>
dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur en zondag van 11 tot 17 uur.
.
. Van april t/m oktober is het Planetarium ook op maandagmiddag geopend.
gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Op Tweede Kerstdag zijn we open van 13 tot 17 uur.
.
Eise Eisinga Planetarium
Eise Eisingastraat 3
8801 KE Franeker

.
tel. 0517-393070
http://www.planetarium-friesland.nl/
 

NAAR BOVEN