Westeinde 54
7671 CD Vriezenveen

.
Museum Oud Vriezenveen is beroemd geworden om haar uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die in de 18e en 19e eeuw hun waar in Sint Petersburg konden verkopen, en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg oprichtten.
.
CdK Bijleveld opent Ruslandcollectie
 Na een grondige renovatie werd in de namiddag van vrijdag 15 maart door Commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel Drs. Ank Bijleveld-Schouten het Historisch Museum heropend.
.

. Voordat zij met een traditionele schaar de Nederlands-Russische driekleur had doorgeknipt werd zij ontvangen door voorzitter Gerhard Boes in de Russische afdeling.
.De collectie op de tweede verdieping van het museum heeft een totale metamorfose ondergaan. Voor wie eerder het museum bezocht is het onherkenbaar veranderd.

.

.

 .
NAAR BOVEN

.


Vriezenveen Vrij 1945-2015
In de morgenuren van 5 april 1945 werd Vriezenveen bevrijd. Canadese verkenningsvoertuigen en tanks met manschappen van het XII Manitoba Dragoons Regiment kwamen vanuit zuidelijk richting via Almeloseweg het dorp binnengerold.
.

De Bevrijding van Vriezenveen was een feit. En nu, op 5 april 2015 zijn wij 70 jaar verder en geeft de Bevrijding van toen en de wereld om ons heen alle reden tot terugkijken, herdenken en vieren!
Twents Oorlogsmuseum 40-45
Oosteinde 364-366
7671 AH Vriezenveen
http://oorlogsmuseumvriezenveen.nl/
 

vaste tentoonstelling
In de eerste beginjaren van ons dorp had elk gezin zijn eigen weefkamer. Deze huisnijverheid diende in hoofdzaak voor het vervaardigen van linnen voor eigen gebruik.
.

Echter rond 1800 trokken veel Vriezenveners uit armoede met hun linnenzak de oostgrens over om hun overproductie aan de man te brengen. Zij trokken steeds verder oostwaarts, tot zelfs in Rusland. Vele vestigden zich later in St. Petersburg. Zij richtten handelshuizen op en werden zelfs leverancier aan het hof van de Tsaar.
.

uittocht

. De Russische afdeling, uniek voor Nederland, geeft de handel op St. Peterburg (Rusland) van ca. 1750 tot 1917 weer. Aan de hand van vele documenten, foto's en gebruiksvoorwerpen komt de geschiedenis van de Rusluie weer tot leven.


Museum Openingstijden:
ma t/m vrij van 10:00 tot 17:00 u
.
Museum Vriezenveen
Westeinde 54
7671 CD Vriezenveen

.
Tel. (0546) 563476
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Internet: Museum Vriezenveen
Internet: www.oudvriezenveen.nl
 
NAAR BOVEN