Beekstraat 51
 Hengelo

.
Op deze plek komt de geschiedenis van de stad tot leven. In de ruim 100 jaar oude patriciërswoning van de familie Van Benthem wandelt u als het ware naar het verleden toe. Stap de grote keuken binnen en kom in het begin van de 20e eeuw terecht. Daarboven -via een smal trapje te bereiken- bevindt zich de dienstbodekamer. Volledig ingericht, tot de po onder het bed aan toe.
.

Onder de keuken ligt de kelder. Nog altijd worden hier voorraden voor de schrale wintertijd bewaard. Er staan zelfs weckpotten met peertjes die tientallen jaren geleden werden geplukt en ingemaakt. Dwaal verder door de tijd en kom in de authentieke kruidenierswinkel uit. U herkent de merken die al generaties lang mee gaan: Douwe Egberts koffie, Zwaluw lucifers en Sun zeep. In de fraai ingerichte zitkamer ziet u dat mensen in alle tijden luxe en comfort waardeerden.
.
. Textiel collectie
Vanaf 1830 kwam de textielproductie in Nederland op gang. Na de afscheiding van België viel de productie uit Vlaanderen weg.
.
Rond 1850 veranderde de industrialisatie de handmatige productie: stoommachines in fabrieken namen het spinnen, spoelen en weven over: in Hengelo kwam een weefgoederenfabriek van Stork, de Nederlandse Katoen Spinnerij en een fabrieksschool.
.

Tot de crisis in de jaren ’70 van de vorige eeuw heeft de textielindustrie een belangrijke rol in Twente en ook in Hengelo gespeeld.
  Hebt u vooral interesse in textiel of wilt u vanuit een opleiding over kleding meer weten over deze collectie? Maak een afspraak met één van onze medewerkers, die gespecialiseerd is in textiel.
.


.


 .
NAAR BOVEN

.

.
Thuis bij de familie Stork
Stork en Hengelo
Zeg de naam ‘Stork’ en veel Nederlanders zeggen Hengelo, hoewel de onderneming Stork reeds lang zijn zetel naar het westen des lands heeft verplaatst. Ook de familienaam Stork is uit Hengelo verdwenen. De tentoonstelling ‘Thuis bij de familie Stork’  laat zien hoe uit die eerste initiatieven van C.T. Stork een ‘textieltak’ en een ‘metaaltak’ ontstonden, wie er tot welke tak behoorden en waar de fabrikanten met hun gezinnen woonden.
foto: Stork & Co. te Hengelo, 1891. De eerste stoomketel werd door Stork in 1869 vervaardigd.


Poparchief Hengelo
Werkgroep gaat historie talloze Hengelose popgroepjes uit jaren zestig en zeventig in kaart brengen.
.

. Begin maart 2014 start een werkgroep die zich met het in kaart brengen van de Hengelose pophistorie gaat bezighouden. Het project is een initiatief van de Oudheidkamer Twente, die al bezig is met het opzetten van een Poparchief Twente.
 Onder leiding van coördinator Jan van Alsté (namens de Oudheidkamer zeer actief in onze buurgemeente) schiet de Enschedese historie al stevig op.
.

Tulip

. Nu is het tijd om de Hengelose muziekgeschiedenis te beschrijven. Daarom werd onlangs in het Historisch Museum Hengelo een avond georganiseerd om de belangstelling voor het beschrijven van de Hengelose muziekgeschiedenis te peilen. Gelukkig, zo werd duidelijk, zijn er veel spullen uit de periode ’60 – ’70 bewaard gebleven; foto’s en muziekbandjes. De bedoeling hiervan is om het material te digitaliseren, waarbij de geschiedenis uit de eerste jaren prioriteit krijgt. En aangezien musici uit die periode aardig aan het vergrijzen is, is haast geboden.
http://www.poparchieftwente.nl/
.

. Personen die graag hun medewerking aan dit project in Hengelo willen verlenen, kunnen contact opnemen met Gerrit Nieuwenhuis telf. 074 – 2915975
foto: Tulip was een Twents damesduo met Marga Bult (later in Babe) en Marianne Wolsink (ex-Teach In). Ze hebben slechts twee singles uitgebracht. Namelijk "Stick Together" uit 1980 en dit "Take Me Back" uit 1981.

Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag van 14.00 – 17.00 uur
.

Museum Hengelo
Beekstraat 51
7551 DP Hengelo

.
T (0031) (0)74 259 4216
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.historischmuseumhengelo.nl/
 
NAAR BOVEN