Molendijk 204-208
3361 ER SLIEDRECHT

.
Welkom in het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht. Het museum is eigenlijk internationaal: het is uniek in de wereld. U maakt er kennis met het heden en verleden van het baggerbedrijf. Historische maar ook uiterst moderne modellen van baggervaartuigen vormen de ruggengraat van de expositie. De collectie modellen is aangevuld met oude prenten, foto's, tekeningen, en objecten uit het verleden, waaronder vele opgebaggerde voorwerpen.
.

Het is niet vreemd dat juist in Sliedrecht, de bakermat van de bagger-industrie, een baggermuseum te vinden is. In 1958 lanceerde Ir. W. Bos als eerste de gedachte dat het voormalige Sliedrechtse raadhuis in de kerkbuurt geschikt zou zijn voor een aan Sliedrecht gewijd museum.
.

.

exposities/exhibitions
OFFSHORE WIND
UITDAGING OP ZEE
Nederland en onze buurlanden halen steeds meer energie “uit wind”. Op de Noordzee worden windparken ingericht in opdracht van verschillende elektriciteitsbedrijven.
.


Kom kijken hoe de aannemers funderingen voor de windmolens op de zeebodem plaatsen en ook kabels leggen en steen storten. Nauwkeurig werk dat lastig is uit te voeren vanaf het water. Er zijn speciale schepen gebouwd om de funderingen en windmolens te vervoeren en te installeren en ook voor het leggen van de kabels.
.

De opgewekte stroom gaat door de kabels naar een transformator station op zee en daarvandaan met een onderwater kabel naar het elektriciteitsnetwerk op land.
Scheepvaart rond het windpark wordt elektronisch in de gaten gehouden, schepen mogen niet door het park heen varen.
De “windsector” zorgt voor veel werkgelegenheid ook bij de bedrijven die componenten en service toeleveren.
Door filmpjes en modellen, als aanvulling op foto’s met uitleg, krijgt de bezoeker een goed beeld van dit uitdagende werk op zee.

openingstijden
hours of opening
woensdag t/m zaterdag van 13.30 t/m 17.00 uur.
Tijdens de schoolvakanties is het museum ook op dinsdag geopend van 13:30 tot 17:00 uur.

Gesloten op officiële feestdagen.
Groepen kunnen ook op afspraak op andere tijden het museum bezoeken. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid voor zowel auto's als bussen.
.

Molendijk 204-208
3361 ER SLIEDRECHT

.
Tel: +31(0)184 - 41 41 66
Fax:+31(0)184 - 41 02 89
.
Archief en administratie:
Molendijk 208,
3361 ER SLIEDRECHT
Tel: +31(0)184 - 42 56 15
http://www.baggermuseum.nl
 
NAAR BOVEN