Markt 1
3231 AH Brielle

.
Het Historisch Museum Den Briel is gevestigd in het hart van de oude vestingstad Brielle (Den Briel) op Voorne-Putten in Zuid-Holland. Het museum is gehuisvest in het stadhuiscomplex, in een pand dat in 1623 is gebouwd als stadsgevangenis en waag. Brielle heeft een lange, roerige geschiedenis achter de rug.
.


Het museum, dat over een omvangrijke collectie beschikt, geeft een beeld van de historie van de stad en van Voorne-Putten. Het museum is recent heringericht en gemoderniseerd. Doordat het gebouw zijn oorspronkelijke karakter heeft behouden, heeft het een geheel eigen sfeer.
De collectie telt ongeveer 6.000 objecten, waarvan er circa 400 in het museum permanent te zien zijn.

De 80-jarige oorlog

Het museum neemt de bezoeker mee op een interactieve ontdekkingstocht door de Tachtigjarige Oorlog, waarbij 1 april 1572 uiteraard een centrale plek inneemt.
.

.
 .
NAAR BOVEN

.tentoonstellingen
Portretten
De eerste verdieping bevat een prentenkabinetje en een hele spannende gevangeniscel. De grootste zaal op deze verdieping is de portrettengalerij waar een dertigtal portretten worden getoond van verschillende bestuurders en voorname of belangrijke Briellenaren uit het verleden. Een voorbeeld is het portret van Angelus Merula.


Brielse schatkamer
Op de begane grond van het museum is een schatkamer ingericht met vier Brielse thema’s:
- Portretten
- De Franse Overheersing 1795-1813
- De Heren en Vrouwen van Voorne
- Brielle. Van prehistorie tot middeleeuwse stad


Brielse zeelhelden
In de museumopstelling is een zaal geheel gewijd aan de uit Brielle afkomstige admiraal Maarten Harpertszan Tromp, admiraal Corneliszn Witte de With en admiraal Philips van Almonde. Door middel van een interactief spel komt de bezoeker meer te weten over het leven op zee in de 17de en 18de eeuw.


De Waag
De voormalige waag van Brielle staat op de hoek van de Koopmanstraat en Venkelstraat. Het werd gebouwd door de stadstimmerman Maarten Cornelisz. Paeyse.
Het recht om een waag te bezitten was een van de stadsrechten die een stad kon verkrijgen. Handelaren werden dan verplicht om hun producten die per gewicht werden verkocht, in de stadswaag te laten wegen.

Stenen Baak: gratis te bezichtigen!
De Stenen Baak functioneerde in samenhang met een verplaatsbaar vuurbaken in de duinen van Oostvoorne. Als men vanaf een schip de beide vuren in één lijn zag, was de positie de juiste om de vaargeul in te kunnen varen. Omdat de geulen zich verlegden door de verplaatsing van zandbanken, moest het lagere baken verplaatst kunnen worden. Op deze wijze kon de zichtlijn worden aangepast aan de gewijzigde situatie.
Openingstijden: april en oktober
Gesloten op feestdagen en bij harde wind.
: Brielse Maas 1
3233 LD Oostvoorne.

openingstijden museum
Historisch Museum Den Briel
Openingstijden: di t/m vrij van 10.00 - 17.00 uur,
za 10.00 - 16.00 uur
zo 12.00 - 16.00 uur, maandag gesloten
Gesloten feestdagen: oud- en nieuwjaar,
koninginnedag, 1e en 2e paasdag,
1e pinksterdag, 1e en 2e kerstdag.
.

Markt 1
3231 AH Brielle

.
Algemene informatie:   0181-475475
Telefoon: 0181-475477 (di t/m vr)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.historischmuseumdenbriel.nl
 

NAAR BOVEN