Nieuwendijk 11
4381 BV VLISSINGEN

.
U vindt het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen, het maritieme bolwerk van Zeeland, met zijn boulevards, havens en scheepsbouw.
Het havengebied van Vlissingen vormt samen met de haven van Terneuzen Zeeland Seaports. Zeeland Seaports telt ongeveer 250 bedrijven en behoort tot de één van de snelst groeiende havengebieden van Europa.
.

Michiel de Ruyter

Het muZEEum is gevestigd in een gebouwencomplex met panden uit de 16e, 17e, 18e en 21ste eeuw die door moderne architectuur op bijzondere wijze met elkaar zijn verbonden.
Het schitterend gerestaureerde Lampsinshuis uit 1641 vormt het hart van het muZEEum. In dit voormalige stadspaleisje uit de Gouden Eeuw maakt u op inspirerende wijze kennis met de grootse maritieme geschiedenis van Zeeland.
.

Zeeuws-maritiem-muZEEum


 .
NAAR BOVEN

.


Tentoonstelling
Slag om de Schelde
Vlakbij het muZEEum staat de Oranjemolen.
In 1944 heet deze locatie ‘Uncle beach’: het is het strijdtoneel tijdens de Slag om de Schelde. Hierdoor maakt Vlissingen eind 1944 voor even onderdeel uit van het internationale strijdtoneel tijdens de Tweede Wereldoorlog.
.


Antwerpen was toen al bevrijd maar de Westerschelde was nog in vijandige handen. Daarom wordt in oktober 1944 de Slag om de Schelde gestreden. En wordt op het eiland Walcheren, waar Vlissingen ligt, de Atlantic Wall doorbroken. Het is naast Normandie de enige plek waar dit is gebeurd.
.

Het is één van de zwaarste operaties tijdens WWII. Na vijf weken is de slag gewonnen door de geallieerden. Er zijn vele duizenden doden te betreuren. Op de plek waar destijds de geallieerden aan de wal kwamen is nu een herdenkingsgebied ingericht. De Oranjemolen maakt hier onderdeel van uit.
.

In de molen is een expositie over de Slag om de Schelde te zien. En de gevolgen die deze had voor de bevolking en de stad Vlissingen.


De Kazematten
De Kazematten uit 1811 liggen op de grens van land en water. Eigenlijk is dit bouwwerk een monument in een monument: Deze kazematten zijn namelijk te vinden in het hart van het Keizersbolwerk, een onderdeel van de Vlissingse vestingwerken uit 1548.
.

. De Kazematten in Vlissingen bestaan uit verschillende ruimtes en hebben diverse functies gehad. Opvallend is dat de originele garnizoensbakkerij na al die jaren nog intact is. Ooit werden hier 4800 broden per etmaal gebakken.


Pinnen in het muZEEum
Vanaf 1 april kan het muZEEum geen contante betalingen meer aannemen. Aan onze kassa's kunt u pinnen of betalen met uw creditcard. Vergeet uw pasje niet als u ons komt bezoeken!
.
Openingstijden:
ma t/m vr 10-17 u, za, zo 13-17 u; 
(Museumkaart geldig)
.
muZEEum Vlissingen
Nieuwendijk 11
4381 BV VLISSINGEN

.
0118-412498
www.muzeeum.nl/
 
NAAR BOVEN