Mariastraat 38
8000 Brugge

.
Het Sint-Janshospitaal (nu Memling in Sint-Jan - Hospitaalmuseum) was ooit de grootste stedelijke instelling voor zieken, armen en behoeftigen. De broeders en zusters die er werkten, lieten heel wat verhalen, gebruiksvoorwerken en kunstwerken na. Deze zijn nog steeds bewaard op dezelfde plek. Meubilair, schilderijen, beeldhouwwerk en allerlei toegepaste kunsten zijn tentoongesteld in een gebouw die op een geschiedenis van 800 jaar kan bogen.
.

Het museum - met apotheek uit 1643 en de nog oudere kruidentuin - is recent vernieuwd. Het brengt het verhaal van het leven in dit huis, vanaf de Middeleeuwen tot en met de 18de eeuw. Het is een verhaal van geloof, ziekenzorg en kunst. Het Sint-Janshospitaal behoort tot de oudste ziekenhuizen in West-Europa. Nog unieker is dat de inboedel die in de loop van de eeuwen werd aangekocht ten behoeve van hospitaal en klooster, goeddeels bewaard bleef. Dat schept een wonderlijke band tussen dit monument, de inboedel, het domein en de kunst.
.
Memling in Sint-Jan is vooral beroemd om de meesterwerken van één van de gekendste Vlaamse Primitieven: Hans Memling.
.

Ook de wereldberoemde 15de-eeuwse werken van Hans Memling die je in de kapel ziet, zijn voor het hospitaal besteld.
Het dakgebinte van de zolders van het hospitaal is het oudste 'schaargebinte' in Europa. Onderzoek van de jaarringen situeert het rond 1230.
.


 
NAAR BOVEN

@MuseaBrugge


PERMANENTE TENTOONSTELLING
'Ex-voto's'
Een belangrijke collectie ex-voto's is vanaf nu te zien in de bidkapel bij de apotheek van Memling in Sint-Jan. Ex-voto's zijn voorwerpjes die gelovigen plaatsten bij een altaar of een heiligenbeeld, als dank voor een verkregen gunst.
.

. De geofferde voorwerpjes bestaan in alle mogelijke materialen - zoals was, zilver of hout - en vormen, bijvoorbeeld benen voor genezen benen, harten voor verholpen liefdesperikelen, baby's voor vrouwen die na veel moeite zwanger werden, enz...


Openingstijden
Din t/m zondag 9.30 tot 17 uur.
Gesloten
Maandag (behalve paas- en pinkstermaandag)
1 januari, hemelvaartsdag (namiddag) en 25 december.
.
Sint-Jan Hospitaalmuseum
Mariastraat 38
8000 Brugge

.
t - +32 (0)50 44 87 11
f - +32 (0)50 44 87 78
e - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.museabrugge.be
 
NAAR BOVEN