Gistelse Steenweg 341
8490 Jabbeke

Provinciaal Museum Constant Permeke
.
Verscholen in het Brugse ommeland ligt het Permekemuseum. Het museum is gehuisvest in 'De Vier Winden', een modernistisch woonhuis met beeldhouwatelier, dat kunstenaar Constant Permeke in de periode 1928-1930 liet bouwen door zijn vriend-architect Pierre Vandevoort. Deze baseerde zich voor de uitvoering op ruwe schetsen van Permeke zelf. Constant Permeke bleef er wonen tot aan zijn dood in 1952. Het was de wens van de kunstenaar om na zijn dood zijn huis open te stellen voor het publiek.
Het Permekemuseum en het Ensorhuis in Oostende vormen sinds 2008 de satellietmusea van Mu.ZEE, het Kunstmuseum aan Zee te Oostende.
.

Constant Permeke (Antwerpen, 1886 - Oostende, 1952) kan terecht beschouwd worden als de hoofdfiguur van het Vlaams Expressionisme. Zijn figuratieve taferelen zijn geïnspireerd op het vissersbestaan en het landelijke leven rondom hem, maar tonen een vervormde expressieve werkelijkheid, meestal geschilderd in donkere aardetinten.
'Het diepmenselijke Is het hoofdthema In zijn oeuvre en komt in de presentatie binnen het museum sterk naar voor.
.
. Iedere kunstliefhebber kent wel de krachtige figuren van de grootste Vlaamse expressionist Constant Permeke (1886-1952). Wie Permeke was én dat zijn kunst meer en veelzijdiger was dan de paar overbekende beelden, ontdek je in Jabbeke, in huis ‘De Vier Winden’ dat hij in 1929 zelf bouwde en waar hij tot aan zijn dood woonde. Ook de tuinen zijn gereconstrueerd.
.
Het Museum Constant Permeke is ingericht als herdenkingsmuseum aan één van de grootmeesters van het Vlaams expressionisme.
De collectie van het museum telt meer dan 150 kunstwerken, waaronder 80 schilderijen. Permeke beheerste echter allerlei technieken, van tekenen tot beeldhouwen.
.
In dit museum wordt het bijna volledige sculpturale werk naast tal van grote tekeningen en enkele persoonlijke documenten en voorwerpen van de kunstenaar tentoon gesteld.
.


Niobe

Je vindt er ook werk van Permekes vrienden Frits Van den Berghe, Oscar Jespers en Henri Puvrez, naast het werk van zijn vader Henri Permeke en zijn schoonzoon Pierre Devos.
Het PMMK wordt Kunstmuseum aan Zee
Collecties Provincie West-Vlaanderen en Stad Oostende met als ambassadeurs het Permekemuseum te Jabbeke en het Ensorhuis te Oostende.
.


PERMEKEMUSEUM GAAT DIGITAAL
Het Permekemuseum kan voortaan ontdekt worden met de hulp van drie verschillende digitale wandelingen. Via foto’s, filmfragmenten, doordenkertjes en leuke opdrachten worden Constant Permeke en zijn werk opnieuw tot leven gebracht!
 Een I-Pad ligt ter beschikking aan de ontvangstbalie van het museum, maar je kan ook je eigen tablet, I-Phone of smartphone meebrengen en surfen naar http://www.permekemuseum.be. Op de homepage kan je de dan route kiezen!

Open
Van 1 april tot 30 september :
10u – 12u30 / 13u30 – 18u
Van 1 oktober tot 31 maart :
10u – 12u30 / 13u30 – 17u30
Gesloten
Maandag gesloten, 25 december en 1 januari
.
Gistelse Steenweg 341
8490 Jabbeke

t - +32 (0)50 81 12 88
f - +32 (0)50 81 55 40
http://www.permekemuseum.be
e - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.west-vlaanderen.be/
Conservator : Willy Van Den Bussche.
Toegangsprijs 2,5 euro
 www.jabbeke.be


 
NAAR BOVEN