Oranjeweg 65
9161 CB, Hollum Ameland

.
Het Bunkermuseum op Ameland is een onbemand museum en is te vinden in de duinen ten westen van de vuurtoren in Hollum.
De voormalige keukenbunker is ingericht als een klein museum.
.
Met een beeldverhaal, een diorama, eilander verhalen, vondsten en een gedenkruimte voor oorlogsslachtoffers willen we in dit museum aandacht vragen voor de oorlogsgeschiedenis van ons eiland.
.


Het voormalige vakantiehuisje “Donax” is ingericht als entreeruimte tot de bunker.  Hier wordt in een kleine expositie de wijze van recreëren uit vroeger tijden getoond.
.

Wie z’n entree maakt in de tot museum verbouwde ‘keukenbunker’ op het Zuidwest van Hollum heeft weinig fantasie nodig. Die waant zich zomaar zeventig jaar terug in de tijd, toen bunkers als deze operationeel gebruiksgoed waren aan de kust van Ameland, onderdeel van de Duitse Atlantikwall.
.


 .
NAAR BOVEN

.

Houd elkaar maar stevig vast in de loopgraaf. Bij ‘t schamel licht van de zaklantaarn giert adrenaline door het vege lijf. Spanning welt op als wier en zand. Rond de flanken van de bunker huilt ongenadig de wind en binnen, in die geheime ondergrondse, zoemen nog de verhalen en geluiden rond. Onheilspellend levensecht: wapengekletter. Barse stemmen. Een paar vastberaden voetstappen van de soldaat op wacht.
.


Fietstocht vanaf de parkeerplaats bij Holwerd over Ameland , ruim 50 km.
Jan Eggens

Openingstijden
1 t/m 8 januari: maandag t/m zondag van 13:00 - 17:00 uur
Vanaf 8 januari: woensdag, zaterdag en zondag van 13:00 - 17:00 uur
.

Bunkermuseum
Oranjeweg 65
9161 CB, Hollum Ameland

.
tel: 0519 - 542737

bron tekst
http://www.aizmagazine.nl/
https://www.vvvameland.nl/
http://www.amelandermusea.eu/
 
 

NAAR BOVEN