Nieuwesteeg 5
Leeuwarden

.
 Museum & Theeschenkerij De Grutterswinkel
In de goede oude tijd waren supermarkten nog kleine knusse grutterswinkeltjes waar de kassa nog echt rinkelde en kruidenierswaren in papieren puntzakken over de toonbank gingen.
In hartje van Leeuwarden bestaat nog zo’n authentiek kruidenierswinkeltje.
De grutterswinkel is gevestigd in een 17-de eeuws pand in de Nieuwesteeg.
.
Vanaf 1900 deed “heel” Leeuwarden inkopen voor koloniale- en grutterswaren in de winkel  van de familie Feenstra. In 1973 liet mevrouw IJsbranda Feenstra de kassa voor het laatst rinkelen en de winkel dreigde voor het nageslacht verloren te gaan.
.
.

.
Onder het motto “Ons winkeltsje mut blieve” werd in 1991 een actie gehouden voor het behoud van het laatste authentieke kruidenierswinkeltje in de Leeuwarder binnenstad. De Stichting Nieuwesteeg Vijf werd opgericht en dankzij de inzet van veel vrijwilligers en financiële ondersteuning van sponsoren en donateurs kreeg de winkel een cultuurhistorische museumfunctie en kon de winkel blijven bestaan.
.

.
Per jaar bezoeken ongeveer 15.000 bezoekers Museum de Grutterswinkel. De echte ouderwetse kruidenierswinkel met alles wat daarbij hoort spreekt bezoekers buitengewoon aan.
Herinneringen van vroeger komen weer boven en opa’s en oma’s nemen hun kleinkinderen mee terug naar hun jeugd. Ook de exposities zijn een tijdreis en voeren de bezoekers mee naar het ontstaan en de ontwikkeling van de detailhandel aan de hand van het verhaal van de familie Feenstra.
Een verlangen naar gemoedelijkheid en naar minder jachtige tijden dan die waarin we nu leven, brengt gasten regelmatig terug voor een ouderwets kopje koffie met Friese oranjekoek. Wij nodigen u van harte uit ons  museum te bezoeken.
.


.

.

Openingstijden
Wij zijn open van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.
.
 Museum & Theeschenkerij De Grutterswinkel
Nieuwesteeg 5
Leeuwarden

.
tel: +31 58 215 34 27
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
https://grutterswinkel-leeuwarden.nl
 

NAAR BOVEN