Groeneweg 1
 8911 EH Leeuwarden

.
Erfgoedcentrum voor Leeuwarden
Het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) is het informatie- en activiteitencentrum voor de geschiedenis van Leeuwarden en omgeving. Duizenden strekkende meters aan historische documenten, vanaf de Middeleeuwen tot heden, worden hier bewaard en toegankelijk gemaakt. Iedereen die iets wil weten over de geschiedenis van Leeuwarden of de vroegere bewoners, kan hiervoor terecht bij het HCL. Deskundige medewerkers helpen de bezoekers bij hun speurtocht in de archieven, bevolkingsregisters, foto’s, bouwtekeningen, kranten en vele andere bronnen.
.

.
Het takenpakket is in 2005 uitgebreid met het beheer van de omvangrijke kunstcollectie van de gemeente Leeuwarden en vanaf 1 januari 2007 met het beheer van het Pier Pander Museum en de Pier Pander Tempel, beiden in de Prinsentuin gelegen. Sinds 2010 is de Oldehove-toren in beheer bij het HCL en museaal ingericht.  Het HCL spant zich ook geregeld in voor het behoud van het stadsdialect het Liwwadders.
.

.
Exposities
Het HCL houdt naast de vaste expositie 'Het Verhaal van Leeuwarden' doorlopend wisselende exposities in eigen huis, over onderwerpen die met Leeuwarden te maken hebben. De stad kent zo’n rijke geschiedenis, dat het aantal thema’s onuitputtelijk is.
De ondergrondse schatkamer (een showdepot met topstukken) is alleen voor groepen op afspraak toegankelijk. Af en toe leent het HCL historische stukken uit voor een expositie elders.


 .


.
 .
NAAR BOVEN

.

Winkel
In de winkel van het HCL zijn publicaties over Leeuwarden te koop. Meestal geschreven door de vele amateur- en beroepshistorici die onderzoek hebben gedaan in de bronnen, maar ook door de eigen medewerkers van het HCL.
.


.
Het kunnen kloeke geschiedenisboeken zijn, maar ook brochures over monumenten, artikelen over archeologie of een jubileumboek over de tennisclub. En u vindt er biografieën over Escher en Mata Hari, die in Leeuwarden geboren zijn. In de winkel zijn ook oude prentbriefkaarten te koop en reproducties van stadsplattegronden.
.
 openingstijden
dinsdag t/m vrijdag 11.00 - 17.00 uur
zaterdag 13.00 - 17.00 uur
zondag 13.00 - 17.00 uur
maandag 13.00 - 17.00 uur (van 2 april t/m 26 oktober)
Originele stukken kunnen alleen op werkdagen worden aangevraagd.
Om 16.30 u. stopt de uitlening!

.
Groeneweg 1
 8911 EH Leeuwarden

Tel: 058 233 2350
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
https://historischcentrumleeuwarden.nl/
 

NAAR BOVEN