Maasstraat 13
3313 CR DORDRECHT

.
De RENE SIEGFRIED is het eerste en enige Binnenvaartmuseum van Nederland.
In de jaren 1990/1991 werd de duwboot omgebouwd tot drijvend museum annex restaurant. De motoren werden verwijderd en op het bovendek werd een restaurant ingericht met 70 zitplaatsen. Over twee dekken werd, op een oppervlakte van ongeveer 220 m² een Rijnscheepvaartmuseum ingericht. Op 29 oktober 1991 werd de boot afgemeerd in Nierstein (kmr. 481) en voor publiek geopend.
.

.
Met de permanente expositie wordt de evolutie van de binnenvaart weergegeven vanaf de houten zeilvaart tot en met de huidige moderne duwvaart.
In het begin bevond het museum zich alleen in de machinekamer en voorpiek van de duwboot. In grote vitrines wordt door middel van modellen, foto’s, gebruiksvoorwerpen, prularia e.d. de geschiedenis van de binnenvaart weergegeven.
.

.
Uit nalatenschap van Martin van de Geer staat er een vitrine met vele kleine scheepsmodellen en op deze wijze wordt een belangrijk stukje Rijnvaartgeschiedenis voor het nageslacht bewaard. Scheepswerf De Biesbosch heeft bijzondere aandacht, want op deze werf is de RENE SIEGFRIED in 1963 te water gelaten.
.
Over dejaarthema’s wordt uitgebreid aandacht geschonken in het magazine BINNENVAART, uitgeven door de vereniging. Dit twee maandelijks tijdschrift staat vol met prachtige (historische) verhalen aangevuld met schitterende foto’s.
.


.


.
 .

NAAR BOVEN


.
Het museum is gevestigd aan boord van de Rene Siegfried, Maasstraat te Dordrecht en is elke donderdag van 10.00 uur tot 15.00 uur en elke eerste zaterdag van de maand open en gratis te bezoeken.
.
Binnenvaartcentrum
Maasstraat 13
3313 CR DORDRECHT

.
Tel 06 53562539
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.debinnenvaart.nl/
 
NAAR BOVEN