Voorstraat 190-192
3311ES Dordrecht

.
Het Teekengenootschap Pictura werd in de herfst van 1774 opgericht, en is daarmee de oudste kunstenaarsvereniging van Nederland.
De oprichters, waaronder Abraham van Strij, meenden dat het tekenen de basis vormde van alle beeldende kunst en daarom als ambacht moest worden onderhouden. Ze trokken er samen op uit om in de openlucht landschappen te tekenen, organiseerden tentoonstellingen en bediscussieerden kunst.
Tegenwoordig gaat het niet meer alleen over tekenen en schilderen, maar richt Pictura zich op een breed scala aan disciplines in de beeldende kunst.
.

.
Pictura is ingericht als sociëteit, tentoonstellingsruimte, ontmoetingsplek en als oefenruimte voor het modeltekenen. Op de eerste en tweede etage zijn een tiental ateliers, waar schilders, tekenaars, vormgevers en schrijvers hun werkruimte hebben.
Iedere twee weken komen kunstenaars samen om te tekenen naar model. Een oude traditie die Pictura graag in ere houdt.
.

.
Het Teekengenootschap Pictura is gevestigd in het monumentale pand “Dit is in Oostenrijck”, oorspronkelijk gebouwd in 1561. In de 18de eeuw werden de voorgevel en het interieur geheel vernieuwd in de toen modieuze Lodewijk XV-stijl. Alleen de achtergevel laat nog de oorspronkelijke renaissancearchitectuur zien waarin het pand in de 16de eeuw is gebouwd.
.


 .
.

.
Openingstijden
Tijdens tentoonstellingen
Woensdag t/m zondag
Van 13 tot 17 uur

Wij zijn gesloten op:
Maandag en dinsdag
Feestdagen
Tussen exposities (opbouwweken)
.

Teekengenootschap Pictura

Voorstraat 190-192
3311ES Dordrecht

.
tel  078-614 98 22
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
https://www.pictura.nl
 

NAAR BOVEN