Hoofdstraat 1
 9269 SW Veenwouden

.
Nederland telt nog een aantal prachtige burchten, kastelen en landgoederen. Maar hun voorlopers - in Friesland de stinsen - zijn bijna allemaal verdwenen of ingekapseld door andere bouwwerken. Op enkele na dan, zoals de rond 1300 gebouwde Schierstins in Veenwouden.
.
 De stins is vernoemd naar de monniken van het klooster Claercamp bij Rinsumageest, die schiere (=grijze) pijen droegen. Onder leiding van dit klooster hebben monniken en leken turf gestoken in de wijde omgeving van Veenwouden.
Een stins is een woontoren van dikke bakstenen, waar voorname families een toevlucht zochten in tijden van gevaar. Het woord stins is dan ook een samentrekking van 'steenhuis'.
.

.
De sfeervolle dr. Theun de Vrieskamer is een integraal onderdeel van Cultureel Historisch Centrum De Schierstins.
De kamer is tevens het start- en eindpunt van de literaire Theun de Vrieswandeling. De `Theun de Vries-kuier’ gaat langs plekken die een belangrijke rol speelden in het leven en de verhalen van de schrijver.
.

.
Stinsenplanten
Elk voorjaar zijn er in de tuin van De Schierstins mensen te vinden die op zoek zijn naar typische voorjaarsbloeiers: de stinsenplanten. Het zijn planten die vanouds in tuinen van adellijke families en notabelen te vinden zijn.
.

.


.
 .
NAAR BOVEN

.

Tijdens activiteiten (zie het programma) of verhuur kan de Schierstins gesloten zijn.
Raadpleeg daarom voor een bezoek de website.
.
Openingstijden:
Dinsdag t/m Zondag 13.30 - 17.00 uur
Maandag gesloten
.
Hemelvaartsdag en de Pinksterdagen is de Schierstins open.
.
N.B. Bij reservering voor een concert e.d. kunt u zich opgeven via de telefoon of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (pas als uw e-mail bevestigd is, staat de reservering vast!)
.
Cultureel Historisch Centrum De Schierstins
Haadstrjitte 1 (Hoofdstraat 1)
 9269 SW Feanwâlden (Veenwouden)

.
Tel: 0511-472937
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
http://www.schierstins.nl
 

NAAR BOVEN