Foeke Sjoerdsstrjitte 9
9131 LB Ee

.
Aan de Foeke Sjoerdsstrjitte, dichtbij de Nederlands Hervormde kerk van Ee, bevindt zich het enige museum in Nederland waar de bewerking van vlas tot linnen te zien is, genaamd ‘It Braakhok’.
U wordt uitgenodigd mee te werken, zodat u kunt ervaren hoe zwaar het werk was dat hier vroeger gedaan werd: repelen, braken, zwingelen, enz. Allemaal bewerkingen om van vlas ongesponnen vlaslinnen te maken.
.

.
Het Vlasmuseum in Ee is ondergebracht in een 'schuurtje', waarin vroeger ook een echt "braakhok" gevestigd was. In de wintermaanden werkten hier mensen, die moeite hadden rond te komen. Het was eigenlijk een sociale voorziening.Van de 16 Braakhokken in Oost Dongeradeel is het Vlasmuseum in Ee de enige overgebleven in zijn soort.
.

Vrijwilligers oogsten vlas in Ferwert
.
Als u toch in Ee bent, loop dan ook een rondje door het pittoreske dorp met beschermd dorpsgezicht (én speeltuin). Bij de bijzondere panden zijn bordjes van de Waddentour te vinden met daarop informatie over de historie. Ook het Flaakspaad aan de rand van het dorp is de moeite waard voor een leuk ommetje. Tot slot kunt u tot rust komen op één van de bankjes van het Flaaksplein.
.


 .
NAAR BOVEN

.
.

.
Demonstraties
Het museum is onbemand, maar mocht u toch graag met een vrijwilliger van het museum willen praten of wilt u een demonstratie zien? Dan kan dat, door te bellen met: 06 – 30 96 45 60.
Vlasmuseum It Braakhok in Ee is
.
OPENINGSTIJDEN
elke dag van 10.00 – 17.00 uur geopend.
De toegang is gratis. Wolkom!
.
Vlasmuseum It Braakhok
Foeke Sjoerdsstrjitte 9
9131 LB Ee

.
Tel: 06 30 96 45 60
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
https://www.itbraakhok.nl
 

NAAR BOVEN